Home > Nieuws > Actueel

Milieuvoordeel bij recycling van gebruikte luiers

06-02-2018

In opdracht van de MARN (samenwerkingsverband van 8 gemeenten in de regio Nijmegen), ARN B.V. en Elsinga Beleidsplanning en Innovatie heeft CE Delft een levenscyclusanalyse (LCA) uitgevoerd van luierverwerking.

Recycling van luiers geeft een besparing van circa 480 kilogram CO2-eq per ton luiers ten opzichte van het verbranden met energieterugwinning. Dit blijkt uit een levenscyclusanalyse uitgevoerd door CE Delft. In deze vergelijking levert recycling voordelen op voor alle drie de milieuschadecategorieën:

  1. menselijke gezondheid
  2. ecosystemen (levensgemeenschappen van organismen)
  3. grondstoffen

 

Er is ruim een jaar getest met een proefinstallatie. ARN gaat dit jaar een grote installatie bouwen en in bedrijf nemen. De recyclingmethode is gebaseerd op het verhitten van gebruikte luiers samen met rioolslib tot 250 °C met behulp van stoom. Hierdoor worden ziekteverwekkers afgedood en medicijnen afgebroken. Uit de luiers ontstaan de producten biogas, biomassa en plastics. In de vergelijking is de hele keten meegenomen; van inzameling tot en met het genereren van de eindproducten.

 

Lees hieronder het rapport:

Meer informatie?

Het antwoord op een aantal veelgestelde vragen vindt u in onze vraagbaak. Mocht u nog andere vragen of opmerkingen hebben, dan verwijzen wij u graag naar het contactformulier in het tabblad "contact".

De website van ARN B.V. gebruikt cookies | Verberg deze melding