Home > Over ARN > Partners > Burendienst

WARMTEUITWISSELING: GOED VOOR MILIEU EN PORTEMONNEE

In juli 2000 hebben ARN en 'buurman' Waterschap Rivierenland een contract gesloten voor langdurige samenwerking op het gebied van warmtelevering.

Vanaf eind 2000 zorgt een speciaal daarvoor gebouwde installatie dat de restwarmte die overblijft na de elektriciteitsopwekking, niet langer verloren gaat. Een belangrijk deel van die warmte wordt sindsdien gebruikt om het waterzuiveringsproces bij het Waterschap onder hogere temperaturen te laten plaatsvinden. Een technisch 'hoogstandje' met grote voordelen voor het milieu, voor beide bedrijven èn dus uiteindelijk ook voor de burgers in de betrokken gemeenten.
Dankzij de extra warmte is het rendement van het waterzuiveringsproces zo veel hoger, dat een geplande uitbreiding van de Nijmeegse installatie van het Waterschap minder omvangrijk hoeft te zijn. Die kostenbesparing zal op termijn merkbaar zijn in de zuiveringslasten. Ook ARN profiteert van de warmtelevering. Er kan namelijk daardoor meer stroom worden opgewekt en verkocht; waarvoor meer secundaire brandstof moet worden ingezet.

Subsidie
Met de bouw van de warmteuitwisselingsinstallatie, ontworpen door het Nijmeegse ingenieurs- en architectenbureau Royal Haskoning, was ca. € 3½ miljoen gemoeid. Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor het project een subsidie verstrekt van bijna driekwart miljoen euro. "Dat komt omdat de installatie zeer innovatief en energiebesparend is," legt Peter Drewes, bedrijfsleider van ARN uit. "De rest van de kosten neemt ARN voor eigen rekening. Deze kosten zullen op den duur worden terugverdiend, omdat de energieproductie veel efficiënter wordt. Bij ons staat het milieuaspect overigens op de eerste plaats. Het financiële voordeel is een prettige bijkomstigheid."

Samenwerking
De warmtelevering door ARN aan het Waterschap is alleen mogelijk, omdat hun bedrijfsterreinen aan elkaar grenzen. Dit project wordt dan ook beschouwd als een goede 'burendienst' die ook nog voor beide partijen belangrijke milieuvoordelen oplevert.
Ook bij de bestrijding van vogeloverlast (met name kraaien en meeuwen) wordt tussen partijen samengewerkt. Tenslotte wordt een deel van het door het Waterschap gereinigde afvalwater als proceswater in de installaties van ARN gebruikt waardoor ARN geen grondwater meer behoeft te onttrekken. Volgens algemeen directeur Gerard van Gorkum allemaal mooie vormen van samenwerking tussen beide buren.

Belangstelling
Vanuit verschillende hoeken is al belangstelling getoond voor het project. "Dit idee om warmte uit te wisselen tussen een afvalverbrandings- en een waterzuiveringsinstallatie is bij ons weten nog nergens anders ter wereld toegepast en daarom uniek. Enkele instanties hebben al laten weten zeer geïnteresseerd te zijn. De kans is dus groot dat ons initiatief elders in Nederland navolging krijgt. En terecht, want het levert louter profijt op," stellen de heren Van Gorkum en Drewes tevreden vast.

Meer informatie?

Het antwoord op een aantal veelgestelde vragen vindt u in onze vraagbaak. Mocht u nog andere vragen of opmerkingen hebben, dan verwijzen wij u graag naar het contactformulier in het tabblad "contact".